Tuesday, 12 March 2013

TIPS SPEAKING MUET


Salam semua,hello untuk entry kali ni saya nak kongsikan tips untuk SPEAKING MUET pula..Sure korang takut sgt kalau SPEAKING ni kan?bukan takut apa,takut tak boleh nak cakap kan?Dun worry,u can do it!Jom baca TIPS dibawah ni.

Bagi test SPEAKING,korang akan dibahagikan kepada 4 orang,(candidates A,candidates B,candidates C dan candidates D)
Test SPEAKING ada 2 bahagian:
Task A: Individual presentation
Task B: Group discussion

TASK A u kena :


1) Baca soalan yg diberi dan faham soalan tersebut

2) U akan diberi 2minit untuk fikirkan isi bagi soalan yg u dapat,isi tu korang boleh tulis atas kertas nanti.

3) U akan diberi 2minit untuk present,masa ni cakap la apa korang nk cakap,isi tu biar bg betul lah dgn soalan yg dia nak,jgn korang present pongpangpongpang cakap,tp isi salah,thats mean korang tk faham soalan lah,so FAHAM SOALAN BETUL-BETUL!!Masa present eye contact msti ada,gaya korang present msti ada,jgn gagap masa present,dan SENYUM,jika rasa blank jgn diam,cakap je apa yg ada dalam kepala korang.

4) Please hormat pada candidates lain semasa dorang present ,dan take note isi dari candidates lain,sbb nanti isi itu boleh digunakan untk TASK B

Ok dah boley bayangkan macam mana?So sekarang saya nk bagi sikit contoh ayat yg korang nk guna dalam presentation korang nanti.

GREETINGS
1) Good morning to everyone.
2) Good morning I bid to one and all.
3) Good morning to the examiners and all candidates.
4) A very good morning I wish to all examinerS and fellow candidates

REPEAT SITUATIOS
1) Today we are talking about…
2) The situation I have been given is…
3) According to the situation…
4) Based on the situation given…

STATE THE POINT GIVEN
1) I would like to give 3 reasons for my point which is…
2) There are 3 reasons to support my point which is…
3) My point is ________ so to elaborate I would like to discuss 3 reasons.
4) I think that ____________ is the best idea.

3 ISI DAN EXAMPLES
1) Firstly, I think that…This is because.. Moreover,... For example,…
2) Secondly, another reason is… In addition,… For instance,…
3) Finally, in my opinion…Furthermore,… A good example is...

   CONCLUSION
 1) In conclusion, this is the best point because…
 2) To conclude, I still agree that…
 3) In a nutshell, I feel that…
 4) In short, my idea is the best because…


   OK ini semua untuk TASK A..bawah ni untuk TASK B.

  TASK B u kena:
  
   1) U akan diberi 2minit untuk prepare isi TASK B,pilih lah antara 4 option korang rasa boleh nk huraikan masa discussion.Guna option or soalan korang sendiri pun boley.Tiada masalah.
  
   2) Lepas tu,korang akan diberi 10minit untuk discuss.Masa ni korang kena pandai   berinteraksi lah dalam 4 orang kmpulan korang nanti.Please jgn diam je,cakap dan bincang mcam korang bersembang dgn member korang.Cuma dalam test SPEAKING MUET ni kena lah cakap bhasa inggeris  ye.Tapi,dah dpt peluang brcakap tu,jgn korang tk bg peluang pada candidates lain pulak nk brcakap kesian dorang pun nk dapat markah.Hehehe...

   
     Get it guys?So skrang saya nk bg sikit ayat yg boleh korang guna untk TASK B..
     
     OPENING A DISCUSSION
      Good morning, thank you for coming,,shall we start?
      - Thank you all for coming,,right lets begin..
      - Thanks for being here,,may i have your attention please..

 INTRODUCING A SUBJECT
- First, let’s tackle the issue of
- Today we are meeting to discuss
- Let’s talk about the problem of
- We’re here to talk about

        AGREE
       - I agree with you
       - That’s a great idea!
       - I see your point!

        DISAGREE
        - I’m sorry but I disagree
        - That’s not a good idea/suggestion.
        - I’m afraid I have to disagree with your idea.
      
        INTTERRUPTING
         - Excuse me, may I interrupt please.
         - I’d like to add something please.
         - May I say something?

         QUESTIONING
         -  So what do you think, Candidate X?
         -  How about your point of view?
         -  Candidate X, would you like to give us your opinion?
         -  Does anyone agree with me?
         -  Why don’t we consider the other points?
         -  I don’t understand, can you please repeat?
         -  Any suggestions?

         CONCLUSION
         - In conclusion, ALL OF US agree that…
         - To conclude, MOST OF US agree that…
         - In a nutshell, SOME OF US agree that…while SOME OF US prefer… 
       - As time is running out, it seems that ALL OF US CAN’T AGREE on which option is the best because each point has many advantages and disadvantages.


Done!ok lah saya akan bg link untuk korang rujuk  dan ada contoh video SPEAKING.

Video MUET 7

Ini saja TIPS untk SPEAKING MUET,korang jgn gelabah sgt ye fikir pasal test ni.Majoriti calon MUET mesti sgt scary kn dgn test SPEAKING,Dun worry guys,pecayalah SPEAKING TEST sgt senang dari test lain.Tk caye?hah korang tunggu nanti korang dah jawab semua paper MUET baru korang rasa.Nanti kalau betul apa saya cakap,komen dekat sini eh.Hahaha!So GOODLUCK untk SPEAKING MUET!!

**Prepare dari awal guys,kalau boley try dulu speaking dan set masa sendiri.Please baca pasal isu semasa beli la paper english The Star ke whatever lah.Berkorban sikit beli paper english.Bukan untk sape-sape,untk korang gk kan dan tgk jugak grammar yaa...SO Practice make Perfect yaaa~!!** :)

PLEASE BERCAKAP!!JANGAN DIAM SAJE OK!!INI TEST SPEAKING,SO KITA DAH DIBERI PELUANG UNTUK BERCAKAP DALAM BAHASA INGGERIS SO,KITA CAKAP JE!!CAKAP DAPAT MARKAH,IF DIAM TAK DAPAT MARKAH!(arahan keras dari saya :p)

1 comment:

  1. Salam sejahtera rakan2 semua...

    Ada berita baik buat anda yang baru nak ambil peperiksaan MUET, yang GAGAL dan nak ambil semula, yang TAK PERNAH LULUS serta yang nak memperbaiki band yang diperoleh dalam peperiksaan MUET yang lalu. Rakan saya Saudara Shamsul Ariffin telah menerbitkan sebuah panduan khas untuk anda lulus cemerlang dalam peperiksaan MUET...

    Jika anda berminat untuk mendapatkan panduan tersebut SiLa KLik Sini

    ReplyDelete